Dno – podstawa wyplatanego przedmiotu
Gotowanie (warzenie) wikliny – sztuczny sposób przygotowania wikliny przed korowaniem.
Kij wiklinowy – wiklina o grubości od 8 do 40mm i o długości co najmniej 140cm otrzymana przez ścięcie pędu oraz usunięcie kory i odgałęzień
Kleszcze (szczypce) – narzędzie do ręcznego korowania wikliny
Konstrukcja krzyżakowa (krzyżak) – kilka do kilkunastu prętów (żeber) połączonych i skrzyżowanych ze sobą. Po związaniu i rozprowadzeniu promienistych odcinków prętów stanowią osnowę w dnach owalnych i okrągłych
Konstrukcja żebrowa – żebra (pręty), wokół których wyplata się czworokątne dno
Korona – górna część pręta, zaczynająca się od zgrupowania odgałęzień lub rozwidlenia
Korowanie – usuwanie kory z prętów wiklinowych
Korowarka – urządzenie do korowania prętów mechanicznie
Łuki i obręcz – pręty, z których buduje się szkielet przedmiotu wykonanego jedynie z obręczy
Moczarki – zbiorniki napełnione wodą służce do przechowywania kijów w pozycji pionowej. Sposób do przygotowania wikliny przed korowaniem.
Namaczanie – zanurzanie materiału do wyplotu na określony czas w celu zmiękczenia ich przed użyciem
Nożyce koszykarskie (sekator) – służą do obcinania zbędnych końcówek podczas wyplatania przedmiotu.
Ubijak, żelazo do wyginania – narzędzie służy do ubijania splotów wikliny oraz prostowaniu kijów i prętów wiklinowych. Szczególnie przydatne przy produkcji mebli typu fotele, stoły.
Nóż wikliniarski w kształcie sierpa – wykorzystuje się do skracania prętów wiklinowych
Taśmiarki i łuparki – maszyny służące do rozłupywania i obróbce wikliny na taśmę.
Szydła – szpikulce, przebijaki – proste lub zakrzywione o różnych grubościach. Narzędzia te służą do rozsuwania witek by można było wpleść kolejne.
Stół ułatwia produkcję koszy ze względu na specyficzną konstrukcję.
Taśma wiklinowa – produkt otrzymywany z pełnej wikliny. Pręt wiklinowy o długości 180 cm – 220 cm jest łupany wzdłuż na trzy części maszynowo. Po przepuszczeniu przez taśmiarkę zostaje cienki lico które po namoczeniu jest używane do wyrobu mebli wiklinowych.
Obręb – zakończenie górnych brzegów wyrabianych przedmiotów
Odgałęzienia – boczne pędy wikliny
Odziomek – grubszy koniec witki wiklinowej
Osnowa – części składowe szkieletu wyplatanego przedmiotu
Pas wzmacniający wypleciony jednorzędowo– używany do wyplotu przedmiotów w celach dekoracyjnych
Pas wzmacniający – wykonany trzyprętowym splotem wężykowatym u podstawy przedmiotu, pomiędzy dnem, a ścianą. Można go zastosować tuż pod obrębem. Pełni funkcję wzmacniającą, można go stosować w celach dekoracyjnych
Pędzarnie (rodzaj moczarkowania) – kryte baseny do przechowywania wikliny. W basenach moczy się materiał przed korowaniem.
Pręty wiklinowe – wiklina o długości ponad 50 cm, otrzymana tylko przez ścięcie pędu.
Rozłupnik (rożek) do prętów wiklinowych – przyrząd do rozcinania prętu wiklinowego na kilka części na całej jego długości
Słupki – grube odcinki pręta mocowane w czterech narożnikach boków koszy, stanowią narożniki ścian koszyków
Wiązka wikliny – pęk prętów lub kijów zrównanych grubszymi końcami do jednego poziomu i związany
Wierzba – każda roślina należąca do botanicznego rodzaju „wierzba”
Wierzby koszykarskie – odmiany wierzb, które produkują szczególnie cenną witkę i w tym celu są z reguły uprawiane na plantacjach
Wierzchołek – górna część pręta, stanowiąca 1/5 część jego długości
Wiklina – materiał plecionkarski w kształcie prętów lub kijów uzyskany z wierzby, a więc odcięty od macierzystego organizmu rośliny
Wiklina prosta – kije lub pręty, których środkowa część i wierzchołek są praktycznie proste i wygięcie nie przekracza 3 cm na długości 1 m i na całej długości nie mają złamań
Wiklina szablasta – pręty i kije, które na całej długości nie mają załamań
Wiklina krzywa – kije lub pręty, które na całej swojej długości wykazują jedno- lub wielostronne załamania
Wiklina biała – wiklina korowana o naturalnej barwie drewna uzyskiwana metodą moczarkowania lub w pędzarniach
Wiklina czerwona – wiklina korowana o ceglastoczerwonej barwie drewna z różnymi odcieniami, która jest wynikiem parzenia lub gotowania wikliny przed korowaniem