Całość produkcji koszykarskiej można ująć w pewne typy czy rodzaje.
W podziale tym wyróżniamy:
- Wyroby zielone – wykonane z zielonej niekorowanej wikliny. Są to wyroby najprostsze pod względem techniki wykonania i jakości używanych do produkcji surowców
- Wyroby ubijane albo bite – nazwa ta pochodzi stąd, że w czasie plecenia (grodzenia) ściany kosza np. kufra koszykarz ubija specjalnym żelazem w celu uzyskania gęstszego, bardziej zwartego i silniejszego splotu. Do tego działu należą kufry, walizki, kosze na bieliznę, kosze maglowe, kosze piekarskie, kosze do celów przemysłowych i wiele innych
- Wyroby meblowe albo szkieletowe – w wyrobach tych najpierw buduje się szkielet z grubych kijów (nogi, oparcia, plecy), który wyplata się, przeplata lub wykańcza w zamierzony sposób
- Wyroby galanteryjne – do bardzo licznych z tego działu należą: tace, tacki, kasety, kosze kwiatowe, torby prezentowe, kosze biurowe, wieszaki do ręczników, zabawki i wiele innych. Rozmaitość tych wyrobów jest w praktyce nieograniczona, gdyż są one wytwarzane z najprzeróżniejszych materiałów, surowców i pomocniczych artykułów zdobniczych
- Wyroby specjalne – należą tu takie wyroby, których nie można zaliczyć do żadnej z poprzednich grup np. wózki dziecięce laski spacerowe, kije sportowe, pantofle, trzepaczki, kapelusze, sprzęt rybacki, obręcze do beczek, wyroby łubiane i inne
- Wyroby kombinowane takie, których szkielety są drewniane lub metalowe wykonane w wytwórniach metalowych lub stolarskich, koszykarz zaś uzupełnia je przez wyplecenie siedzeń, oparć i pleców itp.
Tak przedstawia się w ogólnych zarysach podział produkcji koszykarskiej na główne działy. Ma on znaczenie teoretyczne, ułatwia jednak orientowanie się wśród wielkiej różnorodności wyrobów koszykarskich.